Wavit alany (Prunus domestica-szelekció)

Wavit alany

Általánosan:

A Wangenheim (wavit alany) nevű szilvaalany Ausztriából származó szelektált klónja. Mikroszaporítással szaporítják, így egységes, egyöntetű állományt ad. Elsősorban kajszi alanyként használják, az intenzív kajszi-ültetvények alanya, de szilva– és őszibarack-alanyként is kiváló.

Kompatibilitás:

Kiváló kompatibilitással rendelkezik, nem ismert olyan alany-nemes-kombináció, amelynél inkompatibilitás mutatkozna, az ültetvények eredési százaléka nagyon jó.

Termőképesség, növekedési erély

A ráoltott vagy szemzett fák korán fordulnak termőre és bőtermőek, ennek ellenére sem csökken a termésméret. Az ilyen alanyú gyümölcsfák növekedési erélye kb. 60-65 %-kal kisebb, mint a vadkajszi vagy vadőszibarack alanyra szaporítottaké.

Környezeti igény, termesztési tulajdonságok

Fontos tulajdonsága az alanynak, hogy a ráoltott vagy szemzett oltványok hajtászáródása korábban, a tavaszi kihajtás pedig később következik be, így az oltványok fagyérzékenysége csökken. Kiváló stressztűrő képességgel rendelkezik, jól alkalmazkodik mind a száraz, mind a kötöttebb, agyagosabb, nehezebb talajokhoz. Sarjképzésre nem hajlamos.