MEGGY

Gyümölcsfa oltványok: Meggy

Meggyfa vásárlás előtt áll? Meggy gyümölcsfa csemetét keres?

Csak a legjobb fajtákkal foglalkozom! Válasszon kínálatomból!

A meggyből nagyon ritka, hogy valaki külföldi fajtát ültessen és ez nem véletlen: a szép nevű hazai fajtáink, az Érdi bőtermő, az Újfehértói fürtös és a többi Magyarországon szelektált fajta íze, beltartalma utolérhetetlen. Külföldön is keresettek ezek a fajták, de nálunk érzik a legjobban.

Közvetlenül a cseresznye után kezd el érni és kinézetében, valamint beltartalmi anyagaiban, hatásában sokban hasonlít a cseresznyére, de van pár lényeges eltérés is.

A legfontosabb, hogy savanykás íze ellenére rengeteg cukrot tartalmaz. Glükóztartalma a szőlő után a legmagasabb.

A meggy gyönyörű mélypiros színét okozó antocianinok bizonyítottan tumorgátló hatásúak – sokkal többet tartalmaz belőlük, mint a cseresznye. A melatonintartalma pedig nem csak antioxidáns, hanem az ébrenlét és az alvás ciklusát, valamint az öregedést is szabályozza – hasonlóan a cseresznyéhez, a meggy jelentős melatoninforrás.

Ásványianyag-tartalma révén vértisztító, a kálium, kalcium és más ásványi anyagok erősítik a szívizom működését, megszüntetik a szívritmus-elégtelenséget. Ödéma esetén a gyümölcs kitűnő vízhajtó. Gyulladáscsökkentésre alkalmas. A gyümölcssavak serkentőleg hatnak a bélmozgásra, B-vitamintartalma segíti a kiegyensúlyozott emésztést, ezen kívül jó hatású az idegrendszerre is.

Jó, ha tudjuk, hogy ez a gyümölcs nem utánérő, ha leszedjük a fáról, hamarosan romlásnak indul. Legrövidebb úton akkor kerülhet az asztalunkra, ha saját fánkról szüreteljük.

Meggy

Cigánymeggy 7

Származás: magyar eredetű fajtakőr tagja

Növekedési erély: középerős vagy gyenge növekedésű fát nevel

Öntermékeny fajta.

Érési idő: június közepe

A gyümölcs kinézete: kicsi sötét bordópiros, majdnem szabályos gömb alakú, kocsánya hosszú

Húsa: liláspiros, félkemény, festő levű

Minőség: elsősorban ipari célra, légyártás és meggybor

Íz: erősen savas

Termékenység: rendszeresen bőven terem

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

Csengődi meggy

Csengődi

Származás: Csengőd környékén szelektálta Apostol János nemesítő

Növekedési erély: fája igen erős növekedésű

Öntermékeny fajta.

Érési idő: június eleje

A gyümölcs kinézete: közép nagy 21-22 mm, sötét kárminpiros, érés végére sötét bordó

Húsa: sötétpiros, közép kemény, bő levű

Minőség: magas antioxidáns tartalma miatt friss fogyasztásra és légyártásra kiváló

Íz: savas jellegű, erősen festőlevű

Termékenység: rendszeresen és bőven terem

Ellenállóság: betegségekre kevésbé fogékony, biotermesztésre ajánlott

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

Debreceni bőtermő

Növekedési erély: középerős növekedés, tömör korona

Öntermékeny fatja.

Érési idő: június vége

A gyümölcs kinézete: középnagy vagy nagy, gömbölyű, héja sötétpiros, fénylő

Húsa: piros

Minőség: friss fogyasztásra, befőttnek, fagyasztásra

Íz: édes-savas

Termékenység: korán termőre fordul, kiváló termőképességű és termésbiztonságú

Gyökérzet: Weigi 1 alanyon

Érdi bőtermő

Növekedési erély: középerős növekedésű, szétterülő gömb koronát nevel

Öntermékeny fatja.

Érési idő: június közepe

A gyümölcs kinézete: középnagy, vagy nagy, fénylő sötét kárminpiros, igen mutatós

Húsa: középkemény, finoman rostos, bőlevű

Minőség: üvegmeggy típusú gyümölcse minden jellegű felhasználásra alkalmas (friss fogyasztás, lé, befőtt, fagyasztás)

Íz: kellemesen édes-savas, harmonikus

Termékenység: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

Érdi jubileum

Növekedési erély: középerős növekedés, tavaszi fagyokra alig érzékeny

Öntermékeny fatja.

Érési idő: június eleje

A gyümölcs kinézete: középnagy, éretten feketés bordóspiros, fénylő

Húsa: kemény

Minőség: friss fogyasztás, aszalás, konzerv, fagyasztott gyümölcs, gyümölcslé, dzsem készítés

Íz: kiemelkedően finom, édes-savas, fűszeres

Termékenység: 

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

Érdi nagygyümölcsű

Magyar nemesítés.

EZ A FAJTA NEM ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.

Porzófajtái: Kántorjánosi 3, Katalin, Carmen, Germensdorfi 3

Növekedési erély: erős növekedésű, jellegzetes cseresznye habitusú

Nem öntermékeny fatja.

Érési idő: június eleje

A gyümölcs kinézete: nagyméretű, sötét kárminpiros, éretten majdnem fekete

Húsa: meggyíznél kevésbé savas, lédús, édeskés ízű

Minőség: friss fogyasztásra és befőttnek

Íz: szokásos meggyíznél kevésbé savas

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

Feketicsi meggy

Feketicsi meggy

Rendkívül ellenálló fajta, ezért biotermesztésre kiválóan alkalmas.

Származás: A vajdasági Bácsfeketehegy környékén termesztett,bosnyák meggy

Növekedési erély: középerős fát nevel

Öntermékeny fatja.

Érési idő: június eleje-közepe

A gyümölcs kinézete: 22 mm nagy, sötétbordó színű, feketére érő, szabályos kerek alakú

Húsa: festőlevű, magas cukor-és savtartalmú, kiváló zamatú. Lédús, kemény húsú.

Minőség: friss fogyasztásra, meggylé készítésre alkalmas

Íz: édes

Termékenység: rendszeresen és bőven terem, korán termőre fordul

Ellenállóság: rendkívül ellenálló fajta, ezért biotermesztésre kiválóan alkalmas

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

Kántorjánosi 3

Növekedési erély: középerős-erős növekedésű

Öntermékeny.

Érési idő: július eleje-közepe

A gyümölcs kinézete: nagy, alakja kissé nyomott gömb, héjszín bordópiros

Húsa: piros, közepesen festőlevű, kemény, repedésre nem hajlamos

Minőség: friss fogyasztásra és konzervipari feldolgozásra alkalmas

Íz: erős meggyíze, nagyobb savtartalmának köszönhető

Termékenység: korán termőre fordul, rendesen és bőven terem

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

Meteor korai meggy

Meteor korai

Származás: Pándy X Nagy angol keresztezése

Növekedési erély: közép erős fát nevel

Öntermékeny fajta.

Érési idő: június eleje

A gyümölcs kinézete: közép nagy 21-22 mm, sötét kárminpiros

Húsa: közép kemény, finoman rostos, sötétpiros, festőlevű

Minőség: primőr értékű, friss fogyasztás mellett gyorsfagyasztásra és légyártásra is alkalmas

Íz: kellemesen savanykás édes, jellegzetes zamatú

Termékenység: közepes, termésbiztonsága jó

Ellenállóság: kaliforniai pajzstetűvel szemben nagyfokú ellenállóságot mutat

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

Oblacsinszka meggy

Oblacsinszka

Származás: Bosnyák meggy szelektált változata

Növekedési erély: gyenge növekedésű fát nevel

Öntermékeny fajta.

Érési idő: június közepe

A gyümölcs kinézete: apró sötétpiros, nem reped

Húsa: piros, leveses

Minőség: feldolgozásra (befőtt és ivólé) alkalmas elsősorban

Íz: üde, savanykás-édes

Termékenység: rendszeresen és bőven terem, korán termőre fordul

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

Piramis

EZ A FAJTA NEM ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.

Porzófajtái: Katalin, Carmen, Geremnsdorfi 3

Növekedési erély: középerős növekedésű

Nem öntermékeny.

Érési idő: június eleje

A gyümölcs kinézete: nagy, vagy igen nagy, héja fénylő, a Pándy meggyhez hasonló üvegmeggy típus

Húsa: sötét kármin piros, közepesen festőlevű

Minőség: extra minőségű primőr áru termesztésére alkalmas

Íz: kellemesen savanykás-édes, harmonikus meggyíz

Termékenység:

Gyökérzet: sajmeggy alanyon

Újfehértói fürtös

Növekedési erély: erős növekedésű, felfelétörő

Öntermékeny.

Érési idő: július eleje

A gyümölcs kinézete: középnagy vagy nagy, kissé lapított gömb alakú, gyümölcshéj fénylő bordópiros

Húsa: kemény, vérpiros, mérsékelten festőlevű

Minőség: friss fogyasztásra, ipari feldolgozásra és gyorsfagyasztásra alkalmas

Íz: harmonikusan savas-édes

Termékenység: érése elhúzódó, de hullásra nem hajlamos

Gyökérzet: sajmeggy alanyon