MEGGY
Gyümölcsfa oltványok: Meggy
Meggyfa vásárlás előtt áll? Meggy gyümölcsfa csemetét keres?
Csak a legjobb fajtákkal foglalkozom! Válasszon kínálatomból!
A meggyből nagyon ritka, hogy valaki külföldi fajtát ültessen és ez nem véletlen: a szép nevű hazai fajtáink, az Érdi bőtermő, az Újfehértói fürtös és a többi Magyarországon szelektált fajta íze, beltartalma utolérhetetlen. Külföldön is keresettek ezek a fajták, de nálunk érzik a legjobban.
Közvetlenül a cseresznye után kezd el érni és kinézetében, valamint beltartalmi anyagaiban, hatásában sokban hasonlít a cseresznyére, de van pár lényeges eltérés is.
A legfontosabb, hogy savanykás íze ellenére rengeteg cukrot tartalmaz. Glükóztartalma a szőlő után a legmagasabb.
A meggy gyönyörű mélypiros színét okozó antocianinok bizonyítottan tumorgátló hatásúak – sokkal többet tartalmaz belőlük, mint a cseresznye. A melatonintartalma pedig nem csak antioxidáns, hanem az ébrenlét és az alvás ciklusát, valamint az öregedést is szabályozza – hasonlóan a cseresznyéhez, a meggy jelentős melatoninforrás.
Ásványianyag-tartalma révén vértisztító, a kálium, kalcium és más ásványi anyagok erősítik a szívizom működését, megszüntetik a szívritmus-elégtelenséget. Ödéma esetén a gyümölcs kitűnő vízhajtó. Gyulladáscsökkentésre alkalmas. A gyümölcssavak serkentőleg hatnak a bélmozgásra, B-vitamintartalma segíti a kiegyensúlyozott emésztést, ezen kívül jó hatású az idegrendszerre is.
Jó, ha tudjuk, hogy ez a gyümölcs nem utánérő, ha leszedjük a fáról, hamarosan romlásnak indul. Legrövidebb úton akkor kerülhet az asztalunkra, ha saját fánkról szüreteljük.
Cigánymeggy 7
Származás: magyar eredetű fajtakőr tagja
Növekedési erély: középerős vagy gyenge növekedésű fát nevel
Öntermékeny fajta.
Érési idő: június közepe
A gyümölcs kinézete: kicsi sötét bordópiros, majdnem szabályos gömb alakú, kocsánya hosszú
Húsa: liláspiros, félkemény, festő levű
Minőség: elsősorban ipari célra, légyártás és meggybor
Íz: erősen savas
Termékenység: rendszeresen bőven terem
Gyökérzet: sajmeggy alanyon
Csengődi
Származás: Csengőd környékén szelektálta Apostol János nemesítő
Növekedési erély: fája igen erős növekedésű
Öntermékeny fajta.
Érési idő: június eleje
A gyümölcs kinézete: közép nagy 21-22 mm, sötét kárminpiros, érés végére sötét bordó
Húsa: sötétpiros, közép kemény, bő levű
Minőség: magas antioxidáns tartalma miatt friss fogyasztásra és légyártásra kiváló
Íz: savas jellegű, erősen festőlevű
Termékenység: rendszeresen és bőven terem
Ellenállóság: betegségekre kevésbé fogékony, biotermesztésre ajánlott
Gyökérzet: sajmeggy alanyon
Debreceni bőtermő
Növekedési erély: középerős növekedés, tömör korona
Öntermékeny fatja.
Érési idő: június vége
A gyümölcs kinézete: középnagy vagy nagy, gömbölyű, héja sötétpiros, fénylő
Húsa: piros
Minőség: friss fogyasztásra, befőttnek, fagyasztásra
Íz: édes-savas
Termékenység: korán termőre fordul, kiváló termőképességű és termésbiztonságú
Gyökérzet: Weigi 1 alanyon
Érdi bőtermő
Növekedési erély: középerős növekedésű, szétterülő gömb koronát nevel
Öntermékeny fatja.
Érési idő: június közepe
A gyümölcs kinézete: középnagy, vagy nagy, fénylő sötét kárminpiros, igen mutatós
Húsa: középkemény, finoman rostos, bőlevű
Minőség: üvegmeggy típusú gyümölcse minden jellegű felhasználásra alkalmas (friss fogyasztás, lé, befőtt, fagyasztás)
Íz: kellemesen édes-savas, harmonikus
Termékenység: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem
Gyökérzet: sajmeggy alanyon
Érdi jubileum
Növekedési erély: középerős növekedés, tavaszi fagyokra alig érzékeny
Öntermékeny fatja.
Érési idő: június eleje
A gyümölcs kinézete: középnagy, éretten feketés bordóspiros, fénylő
Húsa: kemény
Minőség: friss fogyasztás, aszalás, konzerv, fagyasztott gyümölcs, gyümölcslé, dzsem készítés
Íz: kiemelkedően finom, édes-savas, fűszeres
Termékenység: jó
Gyökérzet: sajmeggy alanyon
Érdi nagygyümölcsű
Magyar nemesítés.
EZ A FAJTA NEM ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.
Porzófajtái: Kántorjánosi 3, Katalin, Carmen, Germensdorfi 3
Növekedési erély: erős növekedésű, jellegzetes cseresznye habitusú
Nem öntermékeny fatja.
Érési idő: június eleje
A gyümölcs kinézete: nagyméretű, sötét kárminpiros, éretten majdnem fekete
Húsa: meggyíznél kevésbé savas, lédús, édeskés ízű
Minőség: friss fogyasztásra és befőttnek
Íz: szokásos meggyíznél kevésbé savas
Gyökérzet: sajmeggy alanyon
Feketicsi meggy
Rendkívül ellenálló fajta, ezért biotermesztésre kiválóan alkalmas.
Származás: A vajdasági Bácsfeketehegy környékén termesztett,bosnyák meggy
Növekedési erély: középerős fát nevel
Öntermékeny fatja.
Érési idő: június eleje-közepe
A gyümölcs kinézete: 22 mm nagy, sötétbordó színű, feketére érő, szabályos kerek alakú
Húsa: festőlevű, magas cukor-és savtartalmú, kiváló zamatú. Lédús, kemény húsú.
Minőség: friss fogyasztásra, meggylé készítésre alkalmas
Íz: édes
Termékenység: rendszeresen és bőven terem, korán termőre fordul
Ellenállóság: rendkívül ellenálló fajta, ezért biotermesztésre kiválóan alkalmas
Gyökérzet: sajmeggy alanyon
Kántorjánosi 3
Növekedési erély: középerős-erős növekedésű
Öntermékeny.
Érési idő: július eleje-közepe
A gyümölcs kinézete: nagy, alakja kissé nyomott gömb, héjszín bordópiros
Húsa: piros, közepesen festőlevű, kemény, repedésre nem hajlamos
Minőség: friss fogyasztásra és konzervipari feldolgozásra alkalmas
Íz: erős meggyíze, nagyobb savtartalmának köszönhető
Termékenység: korán termőre fordul, rendesen és bőven terem
Gyökérzet: sajmeggy alanyon
Meteor korai
Származás: Pándy X Nagy angol keresztezése
Növekedési erély: közép erős fát nevel
Öntermékeny fajta.
Érési idő: június eleje
A gyümölcs kinézete: közép nagy 21-22 mm, sötét kárminpiros
Húsa: közép kemény, finoman rostos, sötétpiros, festőlevű
Minőség: primőr értékű, friss fogyasztás mellett gyorsfagyasztásra és légyártásra is alkalmas
Íz: kellemesen savanykás édes, jellegzetes zamatú
Termékenység: közepes, termésbiztonsága jó
Ellenállóság: kaliforniai pajzstetűvel szemben nagyfokú ellenállóságot mutat
Gyökérzet: sajmeggy alanyon
Oblacsinszka
Származás: Bosnyák meggy szelektált változata
Növekedési erély: gyenge növekedésű fát nevel
Öntermékeny fajta.
Érési idő: június közepe
A gyümölcs kinézete: apró sötétpiros, nem reped
Húsa: piros, leveses
Minőség: feldolgozásra (befőtt és ivólé) alkalmas elsősorban
Íz: üde, savanykás-édes
Termékenység: rendszeresen és bőven terem, korán termőre fordul
Gyökérzet: sajmeggy alanyon
Piramis
EZ A FAJTA NEM ÖNTERMÉKENY!
Javasoljuk, hogy megrendeléskor válassz mellé porzópárt is.
Porzófajtái: Katalin, Carmen, Geremnsdorfi 3
Növekedési erély: középerős növekedésű
Nem öntermékeny.
Érési idő: június eleje
A gyümölcs kinézete: nagy, vagy igen nagy, héja fénylő, a Pándy meggyhez hasonló üvegmeggy típus
Húsa: sötét kármin piros, közepesen festőlevű
Minőség: extra minőségű primőr áru termesztésére alkalmas
Íz: kellemesen savanykás-édes, harmonikus meggyíz
Termékenység: jó
Gyökérzet: sajmeggy alanyon
Újfehértói fürtös
Növekedési erély: erős növekedésű, felfelétörő
Öntermékeny.
Érési idő: július eleje
A gyümölcs kinézete: középnagy vagy nagy, kissé lapított gömb alakú, gyümölcshéj fénylő bordópiros
Húsa: kemény, vérpiros, mérsékelten festőlevű
Minőség: friss fogyasztásra, ipari feldolgozásra és gyorsfagyasztásra alkalmas
Íz: harmonikusan savas-édes
Termékenység: érése elhúzódó, de hullásra nem hajlamos
Gyökérzet: sajmeggy alanyon