Myrobalan 29 C alany (cseresznyeszilva, latinul Prunus cerasifera myrobalana)

Általánosan:

A myrobalan alapfajta USA-ból származó, szelektált klónja. Minden főbb tulajdonságában azonos az alapfajjal, de mikroszaporítással szaporítják, így állománya jóval egységesebb, egyöntetűbb, mint a magoncként szaporított alapfajta. Szilvafajtákat, kajszibarackfajtákat, őszibarackfajtákat és mandulabarackfajtákat egyaránt lehet rá szemezni vagy oltani, de hazánkban csak szilva és kajszi alanyként használják. Lassan átveszi a magonc myrobalan alanyok helyét a termesztésben, hiszen az ilyen alanyú oltványok nem csak a faiskolában fejlődnek egyöntetűen, hanem a gyümölcsültetvényben is.

Kompatibilitás:

A myrobalán 29 C magonc az összes szilvafajtával jól összefér, de egyes ringló fajtákkal inkompatibilitás tapasztalható.

Termőképesség, növekedési erély

A rászemzett fajták a magoncalanyokra jellemzően később fordulnak termőre és erős növekedési erélyű fákat adnak. Az „alap” myrobalan alannyal összehasonlítva, növekedési erélye 5-10 %-kal kisebb.

Környezeti igény, termesztési tulajdonságok

A nagyon köves és nagyon száraz talajok kivételével mindenütt jól megél, a magas talajvizet és az átmeneti vízborítottságot is tűri, jobban, mint a vadkajszi alany. A kajszifajták ezen az alanyon a fagykárosodásra és a verticilliózisra érzékenyebbek, az oltványok gyorsabban fejlődnek, korábban termőre fordulnak, mint a vadkajszira oltottak. Bőven teremnek, tősarjképzésre hajlamosak.