Myrobalan 29 C alany (cseresznyeszilva, latinul Prunus cerasifera myrobalana)

Általánosan:
A myrobalan alapfajta USA-ból származó, szelektált klónja. Minden főbb tulajdonságában azonos az alapfajjal, de mikroszaporítással szaporítják, így állománya jóval egységesebb, egyöntetűbb, mint a magoncként szaporított alapfajta. Szilvafajtákat, kajszibarackfajtákat, őszibarackfajtákat és mandulabarackfajtákat egyaránt lehet rá szemezni vagy oltani, de hazánkban csak szilva és kajszi alanyként használják. Lassan átveszi a magonc myrobalan alanyok helyét a termesztésben, hiszen az ilyen alanyú oltványok nem csak a faiskolában fejlődnek egyöntetűen, hanem a gyümölcsültetvényben is.
Kompatibilitás:
A myrobalán 29 C magonc az összes szilvafajtával jól összefér, de egyes ringló fajtákkal inkompatibilitás tapasztalható.
Termőképesség, növekedési erély
A rászemzett fajták a magoncalanyokra jellemzően később fordulnak termőre és erős növekedési erélyű fákat adnak. Az „alap” myrobalan alannyal összehasonlítva, növekedési erélye 5-10 %-kal kisebb.
Környezeti igény, termesztési tulajdonságok
A nagyon köves és nagyon száraz talajok kivételével mindenütt jól megél, a magas talajvizet és az átmeneti vízborítottságot is tűri, jobban, mint a vadkajszi alany. A kajszifajták ezen az alanyon a fagykárosodásra és a verticilliózisra érzékenyebbek, az oltványok gyorsabban fejlődnek, korábban termőre fordulnak, mint a vadkajszira oltottak. Bőven teremnek, tősarjképzésre hajlamosak.