Vadkajszi alany (Armeniaca vulgaris)

Általánosan:

Magyarországon magoncként szaporítják, elsősorban a Ceglédi gyümölcskutató által szelektált klónjait, mivel ezek magkihozatali aránya jobb, magjuk megbízhatóan kel, és csemetéjük kellőképpen egyöntetű. Kajszi alanyként használják, az extenzívebb, nagyobb térállásban telepített kajszi-ültetvények alanya.

Kompatibilitás:

Minden nemes kajszifajtával jól összefér, erős vagy igen erős növekedésű oltványokat ad.

Termőképesség, növekedési erély

A fajták ezen az alanyon kiegyenlítetten teremnek, a fajlagos hozamok azonban más alanyokhoz viszonyítva valamivel kisebbek, részben az erőteljes növekedés miatt.

Környezeti igény, termesztési tulajdonságok

A köves, száraz talajokat, ill. a homoktalajt jobban tűri, mint a myrobalan alany, a pangó vizet azonban rosszul viseli. Az alanyok az oltványiskolában kielégítően növekszenek, a szemzési időszak elején – viszonylag rövid ideig – szemezhetők jól. Gyökérzete kevésbé ágazódik el, mint a myrobalan alanyé és valamivel fagyérzékenyebb. A kajszimagoncok igen érzékenyek a verticilliumos hervadásra, valamint CLSV (Chlorotic leaf spot virus) vírusra, ezért csak vírusmentes faiskolai állományból származó, vírusmentes alanyú oltványt szabad eltelepíteni.