Körte

Körtefa

Körtefa

A körtefa termése hazánkban méltatlanul mellőzött gyümölcs, ha a kérdést hallom: „Kérsz egy Vilmoskörtét ?”, inkább az illatos, hosszan érezhető aromájú pálinka jut eszembe, mint a szép formájú, ízletes friss gyümölcs.

Pedig feldolgozás nélkül, nyersen fogyasztva rengeteg értékes anyagot tartalmaz. Mivel gazdag rostokban és alacsony a glikémiás indexe, a körte az egyik legjobb csemege azoknak, akik cukorbetegséggel küzdenek. A szervezet a rostok lassabb feldolgozása, a belekben való lassabb haladása miatt lassan emészti meg a körtében lévő tápanyagokat, így elfogyasztása után nem ugrik meg a vércukorszint, vagyis kontroll alatt lehet tartani a vér glükóz szintjét. Édes íze miatt pedig az édesség utáni sóvárgást is megelőzheti.

Egy közepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát. Sok bórt tartalmaz, ami megakadályozhatja a csontritkulás kialakulását, illetve a bór a kalcium- és magnéziumhasznosítás szabályozása révén segíti elő a csontképződést és akadályozza a csontritkulás kifejlődését. Kedvezően hat továbbá az ízületi kopásokra, megakadályozhatja az ízületi gyulladás egyes fajtáinak kialakulását.

Kevésbé jól tárolható, mint az alma, legfinomabb a fáról frissen leszedve, teljes érésben – de vannak jól tárolható téli körték is, amelyeket akár otthoni körülmények között is eltarthatunk és karácsony táján különleges csemegeként kínálhatunk a családnak. A házi készítésű aszalt körtének pedig egyszerűen nincs párja….

Csak a legjobb fajtákkal foglalkozom. Nézze meg webshopomban az általam kínált körtefa fajtákat.

Ha más gyümölcsfajta érdekelné nézze meg webshopom teljes kínálatát.