Meggy

Meggyfa

Meggyfa

Almából, körtéből, őszibarackból, cseresznyéből rengeteg külföldi nemesítésű fajtát telepítenek a gazdák. Meggyfa fajtákból viszont nagyon ritka, hogy valaki külföldi fajtát ültessen és ez nem véletlen: a szép nevű hazai fajtáink, az Érdi bőtermő, az Újfehértói fürtös és a többi Magyarországon szelektált fajta íze, beltartalma utolérhetetlen. Külföldön is keresettek ezek a fajták, de nálunk érzik a legjobban magukat és ez gazdag aromájukon, bő termésükön, hihetetlen értékes beltartalmi összetevőiken érezhető és mérhető is.

Közvetlenül a cseresznye után kezd el érni és kinézetében, valamint beltartalmi anyagaiban, hatásában sokban hasonlít a cseresznyére, de van pár lényeges eltérés is.

A legfontosabb, hogy savanykás íze ellenére rengeteg cukrot tartalmaz, szacharóz nincs benne, viszont jelentős mennyiségű a sejtek energiaforrásának számító glükóz, és a könnyen hasznosuló gyümölcscukor (fruktóz). Glükóztartalma a szőlő után a legmagasabb.

A meggy gyönyörű mélypiros színét okozó antocianinok bizonyítottan tumorgátló hatásúak – sokkal többet tartalmaz belőlük, mint a cseresznye. A melatonintartalma pedig nem csak antioxidáns, hanem az ébrenlét és az alvás ciklusát, valamint az öregedést is szabályozza – hasonlóan a cseresznyéhez, a meggy jelentős melatoninforrás.

Ásványianyag-tartalma révén vértisztító, a kálium, kalcium és más ásványi anyagok erősítik a szívizom működését, megszüntetik a szívritmus-elégtelenséget. Ödéma esetén a gyümölcs kitűnő vízhajtó tulajdonsága miatt vehetjük hasznát. Gyulladáscsökkentésre azért válik be, mert bioaktív anyagai gátolják a gyulladásért felelős ciklooxigenáz enzimet. A gyümölcssavak serkentőleg hatnak a bélmozgásra, B-vitamintartalma segíti a kiegyensúlyozott emésztést, ezen kívül jó hatású az idegrendszerre is.

Ezek a tudományos tények. Amihez azonban nem kell szakkönyv: a meggyes pite, a meggybefőtt, a meggylekvár vagy az aszalt meggy utolérhetetlen ízű, egyetlen igazi háziasszony kamrájából sem hiányozhat, a meggy a befőzési szezon legfontosabb gyümölcse. Jó, ha tudjuk, hogy ez a gyümölcs nem utánérő, ha leszedjük a fáról, hamarosan romlásnak indul. Legrövidebb úton akkor kerülhet az asztalunkra, ha saját fánkról szüreteljük.

Csak a legjobb fajtákkal foglalkozom. Nézze meg webshopomban az általam kínált meggyfa fajtákat.

Ha más gyümölcsfajta érdekelné nézze meg webshopom teljes kínálatát.