A kínai hunza népcsoport arról híres, hogy tagjai a világon a legmagasabb kort érik meg, szinte mindenki a 100 éves kor elérése után hal meg. Az ottani magas hegyvidék nagyon nehéz megélhetést ad az ott élőknek. A hosszú élet titka a munka, az örökös mozgás mellett a mértékletes koszt, amihez hozzájárul a sok ezer kajszibarackfa, amit művelnek.
Az itt élő emberek megtanulták értékelni, és szerteágazóan felhasználni egyetlen gyümölcsüket. Édesítésre is aszalt kajszit használnak és minden nap fogyasztanak frissen vagy tartósított formában ebből a gyümölcsből. A kutatók szerint bizonyítottan ez a hosszú életük titka.
A kajszibarackfa termése igazi élet elixír lehetne
Mi magyarok is tudjuk ezt a titkot, bár sajnos, kevesebbet fogyasztunk a kajsziból, mint a hunzák. De nézzük, mit derítettek ki a kutatók? A kajszinak nagyon magas a kéntartalma, ami rendkívül hatékony a rákos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában.
Hatékonyságát fokozza béta karotin tartalma, ami az A vitamin elővitaminja. Béta karotin- tartalmánál fogva segít megsemmisíteni a rákos daganatokat, mert az A vitamin az egyik leghatásosabb fegyver a rákos daganatokkal szemben.
Az A vitamin és kén emellett oly módon segíti elő a máj tisztítását, hogy föloldja a lerakódásokat a szervezetben, amelyek különböző mérgek, dohányzás, tartósítószerek, adalékanyagok stb. fogyasztásakor jöttek létre. Szintén a kéntartalmának köszönhetjük, hogy a kajszibarack nagyon jótékony hatással van a bőrre, a haj növekedésére és a köröm állapotára. Ha valami okból kifolyólag nem jut szervezetünk elegendő kénhez, a haj elvékonyodik, a köröm törékennyé válik. De tartalmaz más olyan anyagokat, vitaminokat, ásványokat, aminosavakat, enzimeket, amelyek a bőrt simává és fiatalossá teszik.
Figyelemreméltó a sárgabarack bórtartalma is. Nem teljesen tisztázott mechanizmussal a bór megnöveli a szervezetben a D-vitamin élettartamát – lassítja a lebomlását – és egy klinikai vizsgálat szerint a bórfogyasztás megnövelte a menopauzában lévő nők csontsűrűségét. Csontritkulásban amiatt is előnyös lehet, hogy káliumtartalma miatt a magas kalciumtartalma jobban hasznosul.
A kajszi aranysárga, illatos, mézédesaromás, csodaszép gyümölcse tehát ősi bölcsesség forrása – ne hagyjuk ezt a tudást kihasználatlanul!
Csak a legjobb fajtákkal foglalkozom. Nézze meg webshopomban az általam kínált kajszibarack fajtákat.
Ha más gyümölcsfajta érdekelné nézze meg webshopom teljes kínálatát.