A cseresznyefa termése az eper mellett a legkorábbi gyümölcsünk: először hófehérbe borult, virágzó koronájával díszíti a kertet, hirdeti a régen várt tavaszt és vonzza a lelkesen zümmögő méhek százait, május végén pedig már alig várjuk, hogy végre megérjenek az első szemek. A hosszú tél után az is kívánja a friss gyümölcsöt, aki egyébként inkább húsevő, a gyerekeket pedig alig lehet leparancsolni a fáról.

Ilyenkor is érdemes hallgatni arra, mit súg a szervezetünk, ösztönösen megérzi, amit a kutatók laboratóriumi vizsgálatokkal mutattak ki: a cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot és vasat is, amelyre a szervezetünknek mind nagy szüksége van. Emellett a cseresznye lúgosító hatással is rendelkezik, így az elsavasodás következtében kialakuló betegségeket is megállítja. A piros színű gyümölcsökben megtalálható antocián a kutatók szerint antioxidáns, sejtvédő, tumorellenes és gyulladáscsökkentő  tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyanyáink idejében még tudták, hogy a cseresznye jótékony hatással van a köszvény tüneteire, ki is használták ezt a tulajdonságát – ma már azt is tudjuk, hogy miért: az antocianin csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben és a gyümölcs magas káliumtartalma miatt ez a hatás erősödik.

A cseresznyefa áldásai

A cseresznyével kapcsolatban még egy vegyület nevét érdemes megtanulni és ez a melatonin: ez a vegyület egyrészt antioxidáns, gátolja a sejtek öregedését, lassítja a ráncok, terhessági csíkok kialakulását, másrészt gondoskodik a mély, nyugodt alvásról, szabályozza az ébrenlét és alvás ciklusát.

Kiváló természetes vízhajtó, így segít a felesleges víz eltávolításában, ami nem csak a fogyókúra, de a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez is hasznos.

A nagymamánál hatalmas, terebélyes cseresznyefa állt a kertben és mi szinte az egész napot a fán töltöttük, a fülünkre akasztottuk a páros szemeket, úgy szaladgáltunk. Remélem, az unokáink is átélhetik ezt az élményt.

Csak a legjobb fajtákkal foglalkozom. Nézze meg webshopomban az általam kínált cseresznyefa fajtákat.

Ha más gyümölcsfajta érdekelné nézze meg webshopom teljes kínálatát.